neděle 9. února 2014

Zaměřeno na pečivo I.







Také si lámete hlavu s tím, jaké druhy a alternativy pečiva jíst a které ne? Máte ozkoušený jeden druh, kterého se držíte, ale už vám leze i ušima a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Pro Vás já následujících pár typů, co mám ozkoušené já. :)





  • Při výběru pečiva celkově je důležité sledovat jeho obsah, takže chcete-li začít zdravěji jíst a třeba i shodit nějaké to kilo, rovnou se rozlučte s bílým pečivem a různými sladkými croissanty apod.



  • Chcete-li pečivo co nejvíce podobné normálnímu, na prvním místě ve složení vždy hledejte celozrnnou mouku, a obsah vlákniny nejlépe nad 6g. A vybíráte-li z pečiva nebaleného, prodávaného po kusech, nezapomínejte že tmavší barva, neznamená, že je celozrnné, ale pouze obarvené. Celozrnné pečivo bývá dokonce mnohdy světlejší.
  • Pozor na pojmy!!! Mnoho lidí si v obchodě často plete pojem vícezrnné x celozrnné pečivo. Vícezrnné pečivo, je takové, kde do těsta z obyčejné mouky přisypávají různé druhy semínek (slunečnicové, dýňové apod.), naproti tomu celozrnné má v sobě vyšší podíl celozrnné mouky, než obyčejné, popř je upečeno pouze z ní.


A teď už pár ozkoušených výrobků:

Lisované/Semínkové chleby

Celozrnný chléb - Fitness (Bonavita)

Těmhle chlebíkům já říkám mačkané/lisované. Jsou to více méně slisovaná semínka a jejich největší výhodou je asi trvanlivost. Po otevření vždy dávám balíček do lednice, kde vydrží třeba další měsic. (Samozřejmě ho ale musíte uzavřít do pytlíku, jinak vám oschne :-D)

Složení: Celožitná mouka 51%, voda, ovesná mouka 3%, slunečnicová semena 2,5%, pšeničné klíčky 1,5%, sůl.Bez konzervačních látek!


Nutriční hodnoty (100 g)
Využitelná energie: 718,0 kJ/170,0 kcal
Bílkoviny: 5,3 g
Sacharidy: 32,6 g
- z toho cukry: 0,7 g
Tuky: 2,0 g
- nenasycené: 0,3 g
Vláknina: 7,8 g
Sodík: 0,6 g
Jeden plátek z balení má asi 65g -> takže 474Kj



Celozrnný chléb (Mestemarcher)

Tak tady asi nemá cenu se víc rozepisovat. Vše je podobné jako u prvních chlebíků. Máte na výběr z dvou, či tří variant. 100% celozrnný, nebo například s přídavkem slunečnicového semínka. :)

Složení: obilí (žitný celozrnný šrot 27%, oves 12%, žitná celozrnná mouka 12%), voda, sůl, pšeničné klíčky, ovesná vláknina, droždí.

Nutriční hodnoty:
Využitelná energie: 753 kJ/179,97 kca
Bílkoviny: 5,9 g
Sacharidy: 33,6 g 
 Z toho cukry:0,600 g
Tuky:2,2 g 
 Z toho nasycené mastné kyseliny: 0,400 g 
Vláknina: 8 g
Sodík: 0,480 g

Na jeden plátek (75g) -> 564Kj

Toastové chleby


Sliced Wholemeal Bread (Rivercote)

Tak s tímhle chlebíkem už nemusíte zoufat, že byste si při své dietě nemohli ani udělat toasty. Pěkně naplnit dva krajíčky a šup s ním do toastovače. :) Navíc ho najdete v Lidlu, který je dnes asi nejdostupnějším obchodem každému. :)

Složení: žitný šrot (celozrnný), pitná voda, kvásek, žitný šrot (součást kvasu), pitná voda (součást kvasu), pšeničná mouka, jedlá sůl, pekařské droždí, sezam

Nutriční hodnoty:
Využitelná energie: 1 082 kJ/258,6 kcal
Bílkoviny: 8 g
Sacharidy: 42 g
Z toho cukry: -
Tuky: 4 g

Jeden plátek má 23g -> 248Kj


Danish wholemeal sliced bread (Marks & Spencer)





Brzy z mých článků zjistíte, že jsem tak nějak závislá na potravinách z M&S, vždy bych u nich byla schopná nechat celou výplatu nikoli za oblečení, ale za jídlo. (:-D) Takže opět toastový chlebík, jen jeho plátky jsou větší, než u klasických, takže nevím jak bude fungovat v toastovači, já vždy zapékám ve stolním sklapovacím grilu. :)

Složení: na internetu jsem nikde nenašla a bohužel zrovna nemám chléb koupený. :(

Nutriční hodnoty:
Využitelná energie: 900 kJ/ 215,1 kcal
Bílkoviny: 10,2 g
Sacharidy: 37,6 g
Z toho cukry: 2,4 g
Tuky: 2,4 g
Z toho nasycené mastné kyseliny: 0,800 g
Transmastné kyseliny: -
Cholesterol: -
Vláknina: 7,6 g
Sodík: 0,400 g

Jeden plátek 50g -> 450Kj

Tak a to je pro dnešek vše, příště se můžete těšit na článek s pufovanými/rýžovými chlebíky, knäckebroty a možná přihodím i směsy na domácí chléb.

Veselé nakupování ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat