pondělí 1. prosince 2014

Another change, Another life III.









I když podle statistik tato serie článků nemá příliš čtenářů, stejně se vynasnažím v ní pokračovat a alespoň tomu málu z Vás třeba trochu poradit. Dnes jsem se rozhodla pokračovat v troše teorie co se dietění většiny z Vás týče, a myslím že se v mých příkladech většina z Vás najde.









V minulém článku jsme si pověděli něco málo o několika typech diet, které bývají často propagovány na internetu a něktěrí z Vás je na sobě už určitě i zkoušeli. Dnes to tedy vezmeme trošku obecněji.

Možná se budete divit, ale většina populace nejen v České republice trpí obezitou, která je způsobena soustavným podvyživováním a ještě ke všemu nekvalitními potravinami. Určitě se hodně lidí pozná v typickém modelu, kdy do sebe člověk ráno před pdchodem do práce rychle něco hodí, popř si něco koupí až po cestě, nebo v práci v kantýné. Přes den prostě nemá čas a tak oběd prostě vynechá, nebo si dá nějaký rychlý fast food, či bagetu. Věcer pak přijde unavený domů, nechce se mu vařit, ale během první hodiny tak desetkrát otevře ledničku a sní co mu na oči přijde.
(Tak co, kolik z Vás si tímto prošlo???)

Každý kdo se rozhodne pro změnu jídelníčku, v dobré víře, že na internetu najde všechny nezbytné informace a určité mu tedy půjdou kila dolů doslova sami, se vlastně tak trochu mýlí. Je sice pravda, že na internetu je v dnešni. Době nezpočet informací i co se zdravé stravy týká, ale to musíte vědét, kde hledat.

Většina z Vás jistě do svého vyhledavače zadává hesla jako: "dieta", "jak rychle zhubnout", "rychle hubnuti", "zaručené hubnuti", atd.... No už z těchto hesel je znát, že si to představujete tak trošku jak Hurvínek válku a čekáte, že snad tělo udělá vše za vás, když do něj za den hodíte pár kousků zeleniny. OMYL!

Při vyhledávání pomoci takových hesel Vám jako první vyjedou stránky ženských časopisů apod., o kterých jsem se již jistě zmiňovala s ohledem, že se jimi určité nemáte řídit. Takové stránky Vám sice dají rady ve smylu: "jezte pravidelně", "zařaďte hodně zeleniny", "jezte ovoce"..... Ono to vlastně není až tak špatně, ale je to o něco složitějši. 

Z takového popisu si většina z Vás pak sestaví jídelníček stylu: 
Snídaně: jogurt
Svačina: kousek ovoce
Oběd: kuřecí maso, hoooooooodně zeleniny, občas např brambory
Svačina: jogurt, nebo ovoce, nebo zelenina
Večeře: zelenina, kuře

Všechny rady jste tím splnili a jste na sebe pyšní, jak Vám to hezky jde. (Taaaaaak a kdo z Vás se už poznává???) Ale co tělo? Myslíte si že zdravě hubne tuky a udržuje svaly? Ani náhodou! Sice jste se možná konečně naučili jíst pravidelně, ale naprosto nedostatečně. Vždyť při takovémto jídelníčku by trpělo i předškolní dítě.

Základ jste tedy pochytili dobrý, jíte pravidelně a zbavili jste se nešvaru neustáléjo otevírání ledničky z prvního příkladu, ale nad jeho složením se musíme ještě na několik dalších článků pozastavit. 

Z internetových stránek se většinou dozvíte, jak máte vynechávat přílohy, že sacharidy jsou zlo, a na vaše oblíbené těstoviny máte rovnou zapomenout. Dejte si raději jromady zeleniny a ovoce, to je přece zdravé a plné vitamínů? Do diety přeci ideál!

No, opět mají pravdu jen na půl. Počet sacharidů (hoooodně zjednodušeně řečeno příloh) se sice v dietě vážně omezuje, ale nikdy ne na nulu tak, jak to s největší prevděpodobností udělá většina z vás. Nejenže tělo využívá sacharidy k regeneraci svalů, pokud cvičíte, ale na jejich základě funguje i mozek a další tělesné procesy, takže je prostě potřebujete. Ano samozřejmě si k obědu nedáte deset knedlíků, ale hrst celozrných těstovin, porce kus kusu, či rýže Basmati Vám určitě neuškodí. Sacharidy omezujte až v odpolední svačině a nemáte-li před večeří trénink v posilovně tam už je většinou můžete skoro vynechat.

K dopolední svačině Vám ale stejně tak nebude stačit ubohý kousek ovoce, přidejte k němu alespoň jogurt, nebo uplně vyměňte za nějaký kousek celozrnného pečiva, či knackebrotů se šunkou a kouskem zeleniny. Dieta přeci není o hladověni . Vůbec to vlastně neni. Dieta, jen chcete jít zdravěji a dopřat svému tělu konečně dostatek těch správných živin!!!

Proto rada č. 3 zní: Nebojte se jídla, není to Váš nepřítel, ale kamarád!!!

A jak již jsem slíbila přístě přímo o některých potravinách. Nebo byste raději složeni. Jednotlivých jídel během dne? :)
Pište, komentujte, za jakoukoli rakci budu ráda! :)

3 komentáře:

  1. Ahoj, moc ráda čtu tvůj blog a ohledně toho, co bych tu ráda viděla příště, tak za mě určitě složení jednotlivých jídel během dne :) To by mě velmi zajímalo.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě taky určitě složení jednolivých jídel během dne :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, nenašel jsem zde tvůj e-mail, tak ti to píšu tady. Jestli by jsi mi chtěla odpovědět, tak prosím na Pavlikruza@seznam.cz, děkuji :)

    jmenuji se Pavel Růžička. Zakládáme spolek Hyde park, který mý za cíl dělat přednáškovou formou dělat osvětu v mnoha oblastech života a jednou z těchto oblastí by byla také zdravá výživa, zdravý životní styl a pohyb. Jelikož od ledna budeme začínat s tímto projektem a s tím související hledání prostoru pro přednášky, tak než se pořádně rozjedeme, tak počítám, že do konce února bychom už začali, tak bych se Tě chtěl zeptat, zda by jsi byla ochotná přijet do Rakovníka (60km západně od Prahy) a představit svoji představu zdravé výživy a tvoji "změnu". Píši takhle mnoha fit/fitness blogerům, protože mám představu, že u jedné přednášky to by neskončilo a zároveň ideál by bylo udělat takovou "amatérskou" konferenci o Zdravé výživě. Co ty na to?

    S pozdravem a cvičení zdar
    PR :)




    OdpovědětVymazat