Škola už je pár týdnů v plném proudu a vzhledem k tomu, že pro mě je naprosto nepředstavitelné vybrat si z jakýchkoli nabízených hotovek k obědu (ať už jsou to sendviče, nebo stravování v restauraci Country life), nezbývá mi nic jiného, než si jídlo pěkně na celý den nakrabičkovat. Než Vám sem ale nahraji nějaký ukázkový "krabičkový jídelníček", řekněme si pár základních informací.
Troška řečnění k úvodu:
Právě příprava jídla sebou do práce či školy bývá kamenem úrazu u všech, co se jen tváří, že se svým stravováním chtějí něco udělat. Jakmile si jen představí, že by si museli vše připravovat dopředu, vymlouvají se, že to zabere moc času, který nemají, a přitom je to celé jen o lenosti.
Vy, co patříte k těmto "lenochům" možná ráno doma zvládnete relativně vyváženou snídani, která Vás na nějakou dobu zasytí, ale poté přichází dopoledne, kdy už sedíte v práci, či posluchárně. A Vy co i snídani zanedbáváte, děláte první chybu, která Vám rozhodně neprospívá při jednoduchém zdravém stravovaní a už vůbec ne při formování postavy.
- Ne nadarmo nás už od mala nutili maminky snídat a tvrdily, že snídaně je základ. A věřte, že měly pravdu!
- Náš organismu je po dlouhém spánku vyhladovělí. Během noci totiž spotřebuje všechny živiny na obyčejné funkce jako jé dýchání, trávení, či regenerace svalů a tak je potřeba živiny doplnit.
- Snídejte nejpozději 1 hodinu po probuzení, tak zajistíte, že se všechny potřebné živiny dostanou tak kam mají v čas. V opačném případě se může stát i to, že už nebude po celý den schopni své tělo zasytit, a i když se pořádně najíte, za okamžik opět pocítíte hlad. (Moje zkušenost..)
- Myslete na to, aby se vaše snídaně skládala ze všech tří důležitých složek: bílkoviny, sacharidy, tuky a to nejlépe s nejvyšším poměrem u sacharidů.
Ve chvíli, kdy jste mimo domov a přijde na Vás dopoledne hlad většinou sáhnete po rádoby zdravé müsli tyčince, ve které ovšem nic zdravého není a naopak je plná cukrů. Navíc to, že tyčinka v sobě nemá žádné živiny, ale naopak má vysokou kalorickou hodnotu, Vás podvědomě donutí si k ní nedat už nic jiného. Tímto se dopouštíte další chyby ve vašem jídelníčku, protože opět dostanete brzy hlad a tělo nemá vlastně z čeho fungovat.
- U výrobků si všímejte složení, nikoli jen kalorické hodnoty!!!
- Neberte první co Vám padne pod ruku jen proto, že to na sobě má nápisy jako: Fitness, Wellness apod. Toto označení není v česku zákonem nijak specifikované, tudíž si ho výrobce může na svůj výrobek umístit dle vlastního uvážení.
- Ke svačině se opět snažte jíst sacharidy, doplněné o nějakou bílkovinu, popřípadě tuk potřebujete-li více energie.
A teď se dostáváme k době oběda. Po ubohé tyčince se ho už po hodině nemůžete dočkat, takže většina z Vás na něj vyráží už třeba po 1,5-2h. Někteří se ovšem snaží přemoct a opravdu dodržet doporučené časové rozmezí 2,5-3h mezi jednotlivými jídly. Tím ale trápí hladem nejen sebe, ale i svůj organismus. Jsou vyčerpaní, nepříjemní a roztěkaní. Opět chyba!
Pomineme-li to, že jste několik hodin prakticky hladověli, přichází čas na výběr toho správného jídla. Většinou skončíte ve firemní kantýně, nebo supermarketu, kde se snažíte nalézt nějakou tu zdravou bagetu. A tady většina z Vás opět ztroskotává. Řekněme si upřímně, kolik firem má natolik kvalitní stravovací zázemí, aby bylo jimi nabízené jídlo vyhovující pro osoby na různých typech diet, či ty, kteří se jednoduše snaží stravovat zdravě.
někteří, co se možná považují za "vychytralé", v tomto případě sáhnou po zeleninovém salátu a sýru, či jiné bílkovině, což je ovšem stále živinami jen poloviční oběd a vy budete opět brzy strádat.
- Nenahrazujte přílohy zeleninou!!! Zeleninu si k obědu klidně dejte, naopak uděláte dobře, ale nikdy ji nepokládejte za přílohu...!
- Při nahrazování masa jinou bílkovinou dávejte pozor na obsah soli a tuku -> opět platí zásada o čtení etiket, nikoli jen kalorických hodnot!
- Nevěřte všemu, co vidíte! Hnědá bageta nemusí být nutně celozrnná, navíc já bych do zdravého jídelníčku již hotové obložené bagety nevolila vůbec.
- Netrapte se zbytečně hladem, hlad je znakem toho, že vašemu tělu něco chybí. Ale pozor, nesmíte si plést chuť na něco a hlad..!
Po obědě, kdy jsme svůj organismus obelhali náloží prázdných kalorií v podobě zeleniny, brzy dostaneme opět hlad a to je chvíle na odpolední svačinu. Zde už byste měli trošku snížit příjem sacharidů a přidat na bílkovinách, i když opravdu jen trošku. V pracovním shonu většina z Vás ale sáhne po HNĚDÉM kousku pečiva, a plátku šunky, či sýra. Nebyla by to až tolik špatná verze odpolední svačiny, pokud nad ní opravdu zapřemýšlíte.
- Při výběru pečiva (když už ho musíte mít) dávejte dobrý pozor, jaké kupujete. Hnědá barva nutně neznamená, že je celozrnné!
- Stejně tak vícezrnné pečivo nemá s celozrnným moc společného!
- Přidejte na šunce, či sýru a velkou bagetu vyměňte za menší rohlík.
Když už konečně zvládnete jedno vydatnější jídlo, na večeři dostanete hlad možná později, ale i tak ji dodržte! Většinou přijdete unavení z práce, nemáte chuť ještě něco vyvářet a tak sáhnete po tom, co je v ledničce nejblíž a vypadá relativně zdravě a chutně.. Hlavně když se to nemusí nijak upravovat.
Ještě horší verzí bývá to, že ani toto Vám nakonec stačit nebude a po celodenním hladovění a nevyvážené stravě dostanete chutě na hromadu dalších věcí. A jak už to tak bývá, jsme jen lidé a občas prostě nevydržíme...
Závěrem:
- Čtěte celé složení potravin, ne jen základní údaj o kaloriích.
- Dodržujte časové rozestupy mezi jednotlivými jídly, ale s rozumem. kručí-li Vám v žaludku, něco asi není v pořádku.
- Vícezrnné neznamená celozrnné stejně tak jako hnědé nám nezaručuje kvalitu, kterou hledáme.
- Plánujte své jídlo dopředu.
- Nebuďte líní.
- Přemýšlejte nad jednotlivými jídly a užívejte si je, vychutnejte si je.
Další rady a typy v příštím článku: Krabičkování - rady a typy, který se mi snad podaří sepsat co nejdříve. Bohužel i teď už melu z posledního a slibuji, že další článek bude obsáhlejší, ohledně použitelných potravin a jejich úprav. :)
PS.: Poznali jste se v některých částech? Pomohl Vám článek s něčím, či netrpělivě čekáte na pokračování?
no tak já jsem vyrostla na stravě bez snídaní :D nejlepší je se řídit tím co nám říká tělo a učit se podle signálů. Mám hlad najím se. Připravovat si jídlo je dobrá volba pro lidi co ví, že když mají hlad tak spasou vše na co přídou, jelikož už nemají sílu si něco uklohnit.
OdpovědětVymazatSamozřejmě, že řídit se podle signálů, co nám tělo dává je nejlepší o tom, žádná a myslím, že to někde v článku i zmiňuji. Toto je spíš o lidech co si pletou signál "mám hlad" s "mám chuť" ti pak trochu vedení ve stravě přeci jen potřebují :) A myslím, že vše je jen o tom, jestli chcete, nebo nechcete... Nějaký ten zbytek síly se na vaření, či alespoň trochu přemýšlení o tom co jím najde vždycky... ;)
Vymazat